Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK

Profilaxie dentară

Protejează-ți zâmbetul!

 

Este foarte important ca, înainte de toate, orice medic stomatolog să motiveze pacientul în prevenirea apariției afecțiunilor dentare care pot avea drept consecință chiar pierderea danturii.

profilaxie

Ce este profilaxia?

Dinții, așa cum toți știm, sunt puternici și rezistenți, însă este nevoie de atenția și grija noastră să îi ajutăm să nu sufere de afecțiuni ce, în timp, pot duce la complicații.

 

Profilaxia este o ramură a stomatologiei care are în vedere prevenirea apariției afecțiunilor dentare.

 

Care sunt metodele de profilaxie recomandate de către medicul stomatolog?

  • Igiena orală – este cea mai importantă metodă de profilaxie și poate cea mai ușoară. Nu necesită nicio vizită la stomatolog, nu doare, nu ocupă mult timp. Periajul efectuat corespunzător ajută la combaterea apariției cariei dentare. Este recomandat ca

Periajul trebuie să se desfășoare de două ori pe zi, dimineața și seara. De asemenea, este indicat să folosești ața dentară și apa de gură pentru o igienă orală completă.

  • Controlul stomatolog periodic – este important ca fiecare persoană să aloce timp și importanță unor consultații de rutină, ce se efctuează o dată la 6 luni.

În timpul unui control de rutină,  medicul stomatolog examinează situația danturii tale și de asemenea te informează în momentul în care este nevoie să apelezi la un anumit tratament. Este important de menționat faptul că anumite probleme dentare nu sunt vizibile și nu prezintă nicio durere în faza incipientă. De aceea, se recomandă acest consult în care medicul stomatolog observă cu atenție orice schimbare a danturii tale.

  • Detartrajul – este procedura prin care se îndepărtează tartrul și placa dentară, folosindu-se instrumente speciale. Pentru cei cărora le este teamă, detartrajul nu doare deloc, însă salvează dantura.
  • Periajul profesional – această procedură are rolul de a îndepărta placa dentară ce rămâne după detartraj.

Totodată, periajul profesional te poate ajuta să scapi de anumite pete existente pe dinți.

  • Sigilarea șanțurilor și fosetelor – combate stagnarea microbilor și a plăcii dentare în șanturile și fosetele molarilor și premolarilor, prevenind astfel apariția cariilor la acest nivel.

Materialele de sigilare se uzează în câțiva ani. Având în vedere acest lucru, este nevoie de o monitorizare constantă pentru a le putea înlocui dacă este cazul.